Ontstaan van het 12 Stappen Minnesota Model

 
 

 

De zoektocht naar de oplossing voor het alcoholprobleem van de New Yorkse effectenmakelaar Bill Wilson vormt de basis voor het ontstaan van het 12 Stappen Minnesota Model.

In 1934 besefte Bill Wilson dat zijn relatie met alcohol zijn leven verwoestte. Toen hij echter probeerde controle te krijgen over zijn drankgebruik, bemerkte hij tot zijn afgrijzen dat hij niet kon stoppen. Hij erkende dat zijn problemen voor het grootste deel te wijten waren aan zijn alcholisme en zag in dat hij machteloos stond tenover de alcohol.

Tijdens een van Bills’ bezoeken aan het Charles B. Towns ziekenhuis in New York suggereerde Dr. William Silkworth voor het eerst dat alcoholisme een ziekte was.

Bang, maar vastbesloten nam Bill Wilson zich voor om een oplossing voor zijn levensbedreigende probleem te vinden. Zijn zoektocht staat beschreven in ‘Bill’s Story‘ in het boek ‘Alcoholics Anonymous’. Hierdoor ontstond de Fellowship van de Anonieme Alcoholisten en het 12 Stappen Minnesota Model. Ondertussen zijn er vanuit dit model al verschillende fellowships ontstaan zoals NA ( Narcotics Anonymous ), GA ( Gamblers Anonymous ), enz. Binnen dit de 12 stappen wordt sterk de nadruk gelegd op het feit dat je zelf moet herstellen maar niet alleen. De therapeutische waarde van de ene verslaafde die de andere helpt is dan ook zonder weerga.

 

 

Het 12 Stappenplan

 

 

Het 12 Stappen Minnesota Model is een mengeling van ideeën en ervaringen uit een aantal bronnen, zoals ‘The Oxford Group’, Carl Jung, William James en het Boeddhisme. Deze zijn aangepast om alle soorten van verslaving en dwangmatige handelingen aan te pakken. Dit model is geen therapiemodel maar een logisch stappenplan waarin verscheidene vormen van therapie in worden verwerkt zoals:

  • Cognitieve Gedragstherapie
  • Motivationele Interviewing
  • CRAFT (Community Reinforcement And Family Treatment)

Dit laatste is vooral gericht op het betrekken van partners en naasten in het herstelproces

 

 

In het kort: Het 12 Stappen Minnesota Model

 

 

Stap 1

Erken je verslaving en de gevolgen

 

Stap 2

Geef toe dat je hulp nodig hebt

 

Stap 3

Aanvaard de hulp

 

Stap 4

Maak de balans op van je leven op

 

Stap 5

Ga aan de slag. Allereerst door je uit te spreken naar een vertrouwenspersoon

 

Stap 6

Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen

 

Stap 7

Uit je bereidheid om te werken aan je gedrag

 

Stap 8

Ga na wie je schade hebt berokkend

 

Stap 9

Maak het goed met deze mensen

 

Stap 10

Hou door zelfonderzoek voortdurend een vinger aan de pols

 

Stap 11

Creëer rust in je leven door gebed of meditatie

 

Stap 12

Geef je ervaringen door aan lotgenoten